Çorap (corap),yalnızca bir örtünme malzemesi olmayıp,insan sağlığı açısından da son derece önemli bir giysidir. Çorap insanın hayatı boyunca çok fazla tükettiği ve kullnadığı giyim eşyaları arasında ömrü en kısa olanıdır.
Çorap tarihi (çorabın tarihi) incelendiğinde ilk çorabın M.Ö 500-600 yıllarına ait olduğu bilinmektedir. Altay dağları eteklerinde Pazirik mevkiinde yapılan kazılarda bulunan çorapların keçeden yapıldığı belirlenmiştir. İlk yazılı kaynaklarda ise Yunanlı şair Hesedios M.Ö 8.yüzyıl hayvan kılından örülmüş bir ayakakbı astarından söz etmiştir. 1920 yılında Mısırda yapılan kazılarda ise MS 3 ve 6 .yy a ait örme çoraplar bulunmuştur.
El örgüsü çoraplar bugünkü biçimlerini 17.yyda almıştır. Nottingham yakınlarındaki Calverton kasabasında yaşayan bir papaz olan William Lee kadınların elle örme hareketlerini izleyerek, aynı hareketleri mekanik olarak gerçekleştiren bir düzenek hazırlamıştır.
Hazırladığı bu sistem ile de ilk mekanik çorap üretimini gerçekleştirmiştir. Bu sistem zaman içerisinde geliştirilmiş ve 1849 yılında İngiliz Matthew Towsen in dilli iğnenin patentini almasıyla örgü sektöründeki gelişmenin önü açılmıştır.
II.Dünya Savaşı sırasında Amerikada Dupont şirketinin aşınmaya karşı yüksek dirençli, örtücü ve esnek bir elyaf olan ve günümüzde Naylon 66 olarak bilinen ipliği üretmesi ile çorap daha dayanıklı, esnek ve rahat bir giysi halini almıştır. Türkiyede yüzyıllar boyu elle örülen çorap 1900 lü yılların başından itibaren basit kollu makineler ile üretilmeye başlamıştır.
II.Dünya Savaşından sonra küçük ev atolyelerinin ve işletmelerin oluşumu gözlenmiştir. 1980 li yılların ortalarına kadar sektör yapısı atolye ve küçük işletmeler olarak tanımlanırken, bu tarihten sonra ve özellikle ihracata yönelik üretimin de başlaması ile fabrikalaşmaya yönelik bir yapılanma oluşmuştur. Henüz optimum büyüklüğü yakalayamamış olan çorap üreticileri ise ana fabrikalara fason üretim yaparak kapasitelerine katkıda bulunmuştur.
Türk çorap sektörünün 1985 yılındaki kapasitesi yaklaşık 127 milyon çift seviyelerinde bulunmakta iken, 2001 yılında bu oran 1 milyar 200 milyon çiftlik bir kapasiteye ulaşmıştır. 2001 yılı verilerine bakıldığında ABD 3,5 milyar çift üretimi ile dünya birincisi durumundadır. ABD yi 1,4 milyar çift ile İtalya izlemektedir. Türkiye ise üretimi ile 3.sırada yer almaktadır.
Gaziantep tekstil sanayisi genellikle hammadde ve yarı mamul üretiminde başarı göstermiştir.Fakat bu konuda gerekli fizibilite çalışmaları yapılmadan o kadar çok yatırım yapılmıştır ki arz talep dengesizliği ortaya çıkmıştır.
Türkiyenin patentli gümüş çoraplarını incelemek ve satın almak için ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. Kampanyalarımızı kaçırmamak için acele edin...!
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.