Kasık Mantarı

kasık mantarı

Kasık Mantarı Nedir? 

 

Kasık mantarı; Tinea crusis olarak adlandırılan bir mantar türünün marifetidir. Kasık mantarı (bacak arası mantar, apış arası mantar) olarak bilinen bu mantar hastalığının en genel türü Tinea crusis dermotofit denilen küfe benzeyen bir mantar türüdür. Bacak arası mantar çeşitleri farklılıklar gösterebilir. Mantar türünün çeşidi, kişideki cilt yapısı, bağışıklık yapısı gibi nedenlerle değişiklikler gösterebilir.

 

Mantarlar genel olarak ayak bölgesinde ayak mantarı, kasık (genital bölge) bölgesinde ise bacak arasında yerleşerek faaliyet gösteren kasık mantarıdır. Kasıkta kaşıntı ve sivilce, kaşıntı, koku oluşumu ile kendini gösterir. Ancak diğer bölgelere taşınabilmesi mümkündür. Aksine ayak, tırnak gibi diğer bölgelerde oluşan mantarlarda kasık mantarına neden olabilir. Bir patentte tinea crusis, (jock itch ya da  ringworm) bir mantar enfeksiyonu ya da kasık, perine perineal bölgede oluşan ve genellikle erkeklerde görülen dermatofitizlerdir.

 

Tinea crusisin etkili  olduğu bölgede Microsporum, Trichophyton, Epidermophyton türleri ile Trichophytonun ve Epidermophytonun mantar türleri komşu olarak etkileyebilirler (USPatent6585967B2). Mantarlar, ökaryotik olarak ifade edilen hücre yapısındadır. Fotosentez yapamayan protistalar olarak kabaca tanımlanabilir. Zaten bu hayvanlar bilindiği üzere kabadır. Bu arada yararlı olanları da bulunmaktadır. Misal toprakta değişik bir çok biyolojik olayı başlatması gibi. Antibiyotik yapımındaki röllerini de unutmayalım. Penisilin.

 

Bacak arası mantar

 

Mantarların en çok görüldüğü yerlerden bir bölgede bacak arası bölgesidir. Terleme sonucu nemin çokca oluşması ısının bu bölgede fazla oluşu hava almaması gibi nedenlerle bacak arası mantar oluşumu için oldukça elverişlidir. Bacak arası mantar oluşumu kasık bölgesinden aşagıya doğru yayılması ile meydane gelir.

Erkeklerde bacak arası kaşıntı kremi ya da kadınlarda krem arayışı ciddi oranda görülmektedir. Burada asıl aranan bacak arası mantar kremi kelimesidir. Çünkü kaşıntıların büyük çoğunluğu mantarlardan meydana gelmektedir. 

 

Aerop yani oksijensiz ortamlarda oksijen tüpü olmadan yaşayabilirler. Bakterilerden daha güçlüdürler çünkü asidik ortamlarda (pH 5.5) üreyebilirler. Üreyenlerin hücrelerine spor adı verilir. Ki bu sporlar o kadar dayanıklı olabilirler ki uzayda bile yaşayabileceği iddia edilmektedir. Mantarlar üremelerine göre ikiye ayrılır. Erkeklerde bacak arası kaşıntı veya bayanlarda bacak arası kaşıntı mantar olma ihtimalini güçlendirebilir. 

 

Kasık Mantarı Belirtileri 

 

Kasık Mantarının belirtileri oldukça belirgindir. Kasıklarda kaşıntı, kötü koku, bazen kanlı suyun gelmesi, açık kahveden koyuya değişen renkli benekli oluşum görülebilir. Erkeklerde kasık mantarı sorunu oldukça yaygındır. Askerlik, hamam, havuz gibi toplu kullanım alanlarından bu tür mantarların bulaşması olasıdır.

 

Erkeklerde Mantar

 

Erkeklerde apış arası kokusu olarakta adlandırılan koku bu bölgede bir sorunun olduğuna işaret edebilir. Renkli tabaka oluşumu genital bölgeden bacaklara doğru gelişir. Çoğu durumda koku ve kaşıntının varlığı görülmektedir.

 

Erkeklerde testislerde kaşıntı ve pullanma da görülebilmektedir. Testislerde mantar sorunları da görülmektedir. Testis mantarı olarakta bilinen bu mantar türünde testislerin alt kısımlarında ve üst kısımlarında pullanma, kızarıklık ve en belirgin olarak kaşıntı görülmektedir. Penis mantarı ile birlikte görülebilirler. Testis mantarı tedavisi ya da penis mantarı tedavisi diğer mantar türlerinde olduğu gibidir.

 

Apış Arası Mantar

 

Apış arası mantar sorununda Apış arası kaşıntısı oluşması mümkündür. Apış arası kaşıntısı veya kasık kaşıntısının yanı sıra kuru pullanma keskin sınırlı lezyonlar içerebilir. Kasık mantarına tinea pedis gibi ayak mantarları eşlik edebilir ya da neden olabilir.

 

1-Mayalar: Tek hücre şeklinde (blastospor) oluşturarak ürerler. Candida, Cryptococcus.

 

2-Küfler : Kasık mantarlarının da olduğu çok hücreli olarak ürerler. Filamantöz denilen iplikçikler şeklinde.(Mikrobiyoloji Ders Notları, 1998 )

 

Kasık mantarı ile ilgili olarak yapılan bir çalışmada mantar hastalıklarında klinik şüphesi olanlardan  tinea cruris, tinea corporis, tinea capitis, tinea pedis ve onikomikosiz türlerinden kültürler izole edilmiştir. Cilt mantarı ise cilt yüzeylerinde görülen mantar hastalıklarından izole edilen mantar türleri dermatofitlerdir. Geçmeyen kasık mantarı burada en önemli sorundur. Bu sorunun çözümünde aynısefa gibi bitkiler, kremler ve en önemlisi gümüş ürünleri kullanılabilir. 

 

Trichophyton tonsurans mantarı tinea capitis türünde daha fazla görülmüştür ve aynı miktarda tinea corporis/tinea cruris de görülebilir. Bunlara rağmen Trichophyton rubrum en çok izole edilen dermotofitlerdir. Tinea pedis ve onimikosiz dermatofitlerin yüzde 95 inde görülürken izolatlarda yüzde 82 görülür.(Yüzeysel mantar hastalıklarının epidemiyolojik araştırma)

 

Kasık Mantarı Tedavisi

 

Kasık mantarı tedavisi hastalığın yoğunluğuna göre değişebilir. Kasık Mantarı tedavisinde mantar hastalığının ilacı olarak nitelendirilebilecek bir çok ürün geliştirilmiştir. Kasık mantarı ilacı olarak kullanılacak bu kremler bitkisel ve sentetik olmak üzere çeşitleri mevcuttur.

 

Kasıklarda mantar nasıl giderilir sorunun giderilmesi için oldukça ürün ve yöntem bulunmaktadır. Kasık mantarı bitkisel çözüm olarak kullanılan ürünler aynısefa kremi, sabunlar, kullanılmaktadır. Ama genellikle topikal denilen bölgeye kasık mantarı için kremi (apış arası mantar kremi ; oldukça geniş yer tutan ve kullanılan tıbbi ve kozmetik amacıyla üretilen bir krem çeşididir.

 

Mantar kremi, ayak mantarı, kasık mantarı ve diğer vücut bölgeleri için üretilmektedir.), losyon, pudra kullanılması ile giderilebilir. Bu konuda çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Ancak tüm mikrobiyal hastalıklarında olduğu gibi temizlik işin olmazsa olmazıdır. Kasık mantarı nasıl geçer sorusunun en önemli cevabı temizlik ve bu bölgenin kuru tutulmasıdır. Kasık bölgesinin nemli olması, kirli olması hastalığın başlaması için bile yeterlidir.

 

Erkeklerde kasık mantarı ilaç isimleri arama motorlarında oldukça aranmaktadır. Krem olarak; Tolnaftat, Ketokonazol, Siklopiroksilamin, Terbinafin, Tiokonazol, Bifonazol, Mikonazol, Naftifin. Sprey olarak; Oksikonazol. Ağızdan alınan ilaç olarak Griserofulvin, Terbinafin, Flukonazol, İtrakonazol örnek verilebilir. 

 

Kasık Mantarı Kremleri

 

Kasık mantar kremi üzerine bir çok çalışma yapılmıştır. Amerikan Dermatoloji Akademisi Dergisinde yayınlanan bir makalede; Tinea crusis ve tinea corporis olan 104 kişi değerlendirilmiştir. Deneklere 4 hafta boyunca günde iki defa etkilenen bölgelere yüzde 1 naftifin ya da yüzde 1 ekonazol nitrat uygulanır. Amerika menşeli bir patentte, yapışkanlı polimer ve bu polimerin arasına sıkıştırılmış gümüş tuzlarının kullanılması ile oluşturulan polimerin kasık mantarı olan bölgeye uygulanması geliştirilmiştir.

 

(USPatent6585967B2) “Deri hastalıklarının tedavisi işin nano gümüş sprey”adındaki bir patente mantar türü deri hastalıklar dahil tedavi etmek amacıyla nano gümüş kullanılmaktadır. Patente kullanılan nano gümüş sprey tinea pedis, tinea manuum, tinea corporis, tinea crusis, psoriasis, dermatitis ve benzeri mikroorganizmalar içindir. Özellikle psoriasis inveterata türü için uygundur. Bu uygulamanın yan etkisi olmadığı klinik olarak kanıtlanmıştır. Antik çağlardan beri gümüşün biyomedikal uygulanması oldukça geniş yer kaplar.

 

Gümüş, güçlü, uzun ömürlü antibakteriyel ve geniş spektrumda antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Gümüş ile bakteri hücre duvarı bağlanarak hücre çeperinden hızlıca içeriye girebilir. Burada oksijen-generation enzimi(-SH) ile etkileşerek enzimi etkisiz hale getirebilir. Böylece bakteri hücresinin solunum metabolizmasını bloke ederek boğulmasına neden olur. Gümüş dakikalar içerisinde 650 tür bakteriyi öldürebilir.

 

Kasık bölgesindeki koku, kaşıntı, pişik vb. olumsuzlukları gideren gümüş teknolojisi kullanılarak geliştirilen erkek gümüş iç giyim ürünleri artık hayatımızda.

 

Not: Sayfamızda verilen bilgiler sadece bilgi amaçlıdır. Herhangibir rahatsızlığınızda hekimlere başvurunuz.

Etiketler: kasık mantarı
Mayıs 24, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR